hur man ska förstå typografi som en professionell designer

Typografi är så överväldigande ständigt närvarande vi knappast märker det där längre. Som elementärt som det är att vår kultur, det är faktiskt bisarrt att tror att det har en historia alls. Denna artikel kommer att fungera som en kondenserad utbildning på grunderna i typografi, inklusive typografiska termer, korrekt användning av typsnitt, ovanliga tecken och historia.

Vi har blivit så vana vid att kommunicera med typ som de flesta av oss inte märker vad den gör, för att inte tala någon av de plågsamma designbeslut som var en del av deras skapande. Praktiskt taget alla större typsnitt har en lång historia och rikedom viktigt för hur teckensnittet kommunicerar om det innehåll som bär. Åtminstone alla typsnitt som inte har skapats av någon som heter “Pizzadude.”

Traditionen av västerländsk typ började med skriftlärda och handskrivna kopior av böcker. Allt skrivet material gjordes för hand, tråkiga och långsamt, ofta tar år att producera en enda kopia av en bok. Idén om en “typsnitt” eller “font” var okänd, även om de flesta skrivarna hela västvärlden hade sina egna stilist kännetecken.

När tyska skrivare Johannes Gutenberg uppfann den första västerländska rörliga typ tryckpress, han och hans lärlingar handsnidade trä typ i stil med de handskrivna Blackletter teckensnitt. Genom att göra detta, inte bara Gutenberg skapade motorn bakom en massiv explosion av läskunnighet, men också den första ärlig till godhet “font” i återanvändbara formen vi förstår dem i dag.

Ännu mer så än litteraturhistorien, är historien om typografi synonymt med historia och skrivkunnighet. Typ designers renässansen och barocken perioder tog inspiration från Gutenberg och andra första rörliga typ skrivare, men också tittat klassisk (Roman) typografi. Kombinera den romerska Majuscules med naturalistiska minuscules som finns i gamla texter som inspirerade de Blackletter typsnitt, dessa typografer utformad så småningom teckensnitt och alfabet som de vi använder i dag. Handcarving de individuella och omsorgsfullt utformade bitar av typ, var de tidiga typograf effektivt skapa en kritisk del av det språk som vi alla kommunicerar.

För år, “typsnitt” var dessa enkla, rörliga bitar av trä (eller metall, senare, mer industrialiserade år), placeras bakåt, indränkta med färg och köra över ett substrat, t ex papper. Eftersom denna typ av lättnad stil utskrift lämnar en spegelbild, sättare tvungen att lära sig att läsa tecken bakåt och placera dem bakåt på sina pressar. Att lära sig att placera tecken genom att läsa dem baklänges, var sättare ofta varnade att “hänsyn till deras P: s och Q” som gemener p och gemener q ser nästan identiska.

Dessa typsnitt var plågsamt uppbyggda kring huvudprincipen i läsbarhet. Designern hade utmaningen att skapa varje bokstav unikt nog att skilja från resten av alfabetet, samtidigt som en tydlig stil genom hela setet. Läsbarhet är en separat koncept helt från begreppet läsbarhet, vilket är förmågan att läsa när exemplar ligger i stora block. De designbeslut i ett typsnitt som vanligt idag som Helvetica eller Garamond speglar en lång tradition helt okänd för de flesta moderna datoranvändare, och troligen många designers.

I en av de viktigaste moderna böcker om typ, The Elements of Typographic Style, Robert Bringhurst diskuterar kortfattat på livet av Jean Jannon, den så kallade “största typ formgivare av Franska barocken.” Han beskriver Jannon som en protestant som var religiöst förföljda för majoriteten av sitt liv, och att hans erfarenheter fick honom att skapa typsnitt som var “elegant men frireligiösa.” Jannon teckensnitt ofta klumpas ihop med Garamond, ända till denna dag. Detta är den typ av historia som finns bakom varje större typsnitt och Bringhurst låter oss veta det. Det är med denna typ av förstå en stor designer kan gifta subtil, osynlig stil enkla brödtext.

“Typografi finns att hedra innehåll.” Bringhurst säger. Och all konst är, delvis, om konstnären. Konsten att typografi säger något om typograf personliga stil. Jannon var en nonkonformistiska fransman som ritade immaculate typsnitt. När du ställer in brödtext i Jannon ansikten, vad säger du om innehållet i dessa ord? Är du talar om fransk stil av författaren? Av hans iconoclasm? Av hans lidande och förföljelse? Det är denna nivå av rikedom, historia och hantverk kunniga designers som Bringhurst använda när man närmar sig ett designproblem. Varje ansikte säger något, även om det inte är uppenbart.

Digitala teckensnitt var, mer eller mindre, en oundviklig konsekvens av denna historia som design steg in i dataåldern. För att tilltala designers och typografer, företag som Apple och Adobe forskat typsnitt utskrivna år sedan av huvud typ hantverkare, vilket det mödosamma arbetet med en livstid av designen till en filstorlek på några minimala KB. Även om digitala teckensnitt har haft en enorm inverkan på att göra design mer tillgängliga för världen, har det varit en reaktion på denna behandling av älskade handgjorda typsnitt. Många designers har beslutat att införliva dessa “föråldrade” metoder i sina konstruktioner, avsiktligt ignorerar ett smalt design för verktyg och maskiner även Gutenberg kanske känner igen.

Inte att säga att detta är citatet-unquote “riktig” sätt att utforma. Många inom design, inklusive webbdesign, är dåligt lämpade för tryckning med block av trä. Men det är med denna förståelse av typografiska historia som en bra designer måste börja med innan han bestämmer sig för att ta det noggrant utformad Futura, Gill Sans, eller Jean Jannon utformade teckensnitt och göra outsägliga, rent oförskämd saker till att en konstruktion kan kräva .

Serif: Vad har blivit standard av standarder, Serif typsnitt har de krusidullar, punkter och former på ändarna av deras slag. Serif typsnitt är ofta betraktas som “traditionell” och används ofta för mer att säga något om denna tradition i mer konservativa, gammaldags design. Brödtext in i Serif typsnitt är ofta mycket läsvärd. Vanliga Serifs är Times, Georgia, Garamond, Minion, och Baskerville.

Sans Serif: När de första sans serif typsnitt skapades, folk kallade dem “Grotesk.” Detta namn existerar fortfarande idag som en av den första generationen av sans serif typsnitt. Sans är mer moderna hipster kusiner till serif typsnitt. använder mycket av typografisk design idag Sans typsnitt. Vanliga Sans är Helvetica, Impact, Futura, Frutiger, Myriad, eller Tahoma.

Slab Serif: En Serif teckensnitt populärt i 19-talet när västvärlden var att utveckla ett stort intresse för historia i Egypten. Egyptienne har blocky plattor av seriffer i motsats till de spetsiga eller blomstrade de som kännemärke de Serif typsnitt baserat på humanistiska, handskrivna bokstavsformer. Vanliga egyptienne är Rockwell och Courier, skrivmaskinen teckensnitt.

Black: Tyvärr är dessa ofta kallas “Old English” teckensnitt. Blackletters var de första typsnitt som ska skrivas ut av rörlig typ, och var därför den första teckensnittet i repeterbara, modern mening. De bygger på en caligraphic tradition och användes först av Gutenberg skriva ut den berömda Gutenbergs bibel. En vanlig Black är Fraktur.

Dingbat: dekorativa, icke letterform Glyfer används för olika dekorativa ändamål. Vanliga dingbat typsnitt är Zapf Dingbats och Wingdings.

Skärmfonten: Teckensnitt som utformats speciellt för kort, iögonfallande text. Affischer, annonser och webbdesign rubriker bäst i visnings typsnitt.

Body Font: Teckensnitt som syftar till att ställa stora delar av kroppen kopia. Böcker, tidningar, och innehållet i blogginlägg bör alla sättas i lämpliga kropps teckensnitt.

Calligraphic eller Script Font: Teckensnitt utformas utifrån en persons handskrift eller utformade för att likna handstil. Dessa kan vara så genomarbetade som Edwardian Script eller så enkelt som de ödmjuka ännu avskydde Comic Sans MS.

Novelty Font: Digital typografi har tillåtit designers för att skapa alla typer av bisarra, men märkligt snygga typsnitt. Dessa kan variera från användbar värdelös, från att kopiera en filmtitel typsnitt, att låna stil Graffitikonstnärer. Novelty är typ av min egen samlingsnamn. Jag använder det för att illustrera skillnaden mellan den moderna trenden av font utformning kontra lång, etablerade historia och obestridda typsnitt.

Särskilt tack och kredit till Wikiproject typografi. Dina artiklar har hjälpt mig borsta upp på min förtvinad typ kunskap. Bild fångas från de delar av typografiska stil av Robert Bringhurst antas fair use. Alla andra typografi antas vara allmän egendom under verkshöjd. Och för att undvika missförstånd, jag har mycket kärlek för Pizzadude.

För advokater (och icke-jurister)

http://www.typographyforlawyers.com/

Trevlig artikeln, men fulla av stavfel: Majiscules -> Majuscules, Miniscules -> minuscules, Acender -> Ascender, Decender -> Nedfirningsdon och Gutenburg -> Gutenberg.

Svär! Detta kommer att lära mig att skriva med brutna fingrar.

Häftigt artikel. Det är dessa icke-standardiserade dator artiklar som gör how-to geek en sådan stor plats.

Som en före detta skrivare, starkt involverad med “rörliga” skriva upp till tidigt 60-tal Jag hittade den här artikeln en glädje att läsa,. Moderna datoranvändare har ingen uppfattning om den stora mängden arbete, framför allt för hand, var som krävs för att producera en bok i den gamla “hot-metal” dagar,. jag har fortfarande ett par hundra av typsnitt, mestadels aldrig använt på min dator. Där glädjen av att ha och titta på den underbara mångfalden av teckensnitt tillgängliga.

Jag är en skrivare också, och jag älskar verkligen historia exakt typografi, eftersom det är också historien om utskriftsteknik och design. Du har rätt, men vi slags bortskämda med hur enkelt designen är nuförtiden. Jag tror att det finns en hel del som talar för handgjorda överklagande av lös typ. Kul att höra detta slog ett ackord med dig.

Som en komplett utomstående att typografi och främst en programmerings nörd, jag bara inte förstå varför det finns så få typsnitt mjuka som Calibri. Typografi för jurister länken ovan ledde mig till Hermes FB typsnitt (bara titta på det! Http://www.fontbureau.com/media/images/specimen/splash/hermesfb.gif) som är typ av så gott som Calibri till min ögon, synd att det är svårtillgängliga för mig.

Finns det något annat sans-serif ( “neo-groteska”?) Teckensnitt som har jämnt tjocka linjer och kurvor och halv rundade (som i Calibri) ändelser ( “ändknoppar”?)?

Kanske det är lite för specifik, men jag tycker att det är en trevlig, lätt för ögonen kombination.

två stavfel i dessa punkter: Minsscules och leters FWIW

# Nedfirningsdon: Även i Minsscules är Nedfirningsdon den del som sjunker under baslinjen. Bokstäver som har nedstapeln är p, q, y och i vissa ansikten, f; # Ligaturer. Ibland gemener kolliderar inom ord och skapa tangeringspunkter och bisarra former som kan orsaka en läsare att snubbla utan att inse varför. Typografer skickligt kombinera leters som “fi”, “ti”, “ffi” på ett sätt som är lätta på ögat och är ofta omöjlig att upptäcka som separata tecken. Många kvalitet teckensnitt inkludera dessa Ligaturer bland sina skåror.

@bill: Fast.

@Camilo: Kan inte tänka på något på rak arm, men du kan prova verktyg som Identifont http://www.identifont.com/

eller WhatTheFont! http://new.myfonts.com/WhatTheFont/

Båda visar löne typsnitt bara, men är utmärkta verktyg. Låt dem identifiera Calibri och de kommer att föreslå liknande stil teckensnitt.

@Eric Det är mycket snyggt, tack! Dessa verktyg verkar identifiera former mycket bra, även om vissa viktiga detaljer är subtila (såsom rundade ändelser) så de får ignoreras. Nåja, åtminstone Calibri är nästan överallt.

Camilo, du kan försöka Typ Navigator på fontshop.com,. Det är ett verktyg för professionella som kan hjälpa dig att begränsa den ner exakt.

Hej, jag vill ha en app för att göra typsnitt är det någon hur kan hjälpa mig ???

Tack för din artikel,. Jag skäms att säga detta, men jag var en offsetpress skrivare och visste inte denna info, önskar jag nya detta när jag började på mitt första jobb i ett tryckeri i NY, hade de Letter pressar och offsetpressar så de hade alla fall för alla olika typsnitt, såg jag mannen använder käpp för att lägga till bokstäverna och distanser och sedan lägga dem i ramen med trä distanser av olika tjocklek och dra åt dem att göra ett bevis på ett bevis press;. Hur som helst tack igen, Joe

Jag har flera TTF på min laptop men jag alltid sluta med endast fyra teckensnitt – arial, Verdana, Trebuchet och Tahoma.

Wow jag inte inser typografi och teckensnitt var denna detaljerade och komplicerade. Tack för att detta till min uppmärksamhet 🙂

Detta var precis vad jag har letat efter! Bra jobbat! Tack

I “Villkor du bör veta” grafik, skulle det inte vara mer exakt för de ledande vara baslinjen till baslinjen? Bra artikel, förresten … och som ni vet, knappt kliar det på ytan.

Växande bevis tyder på att graviditeten är symbiotiska, gravida kvinnor som upplever trauman såsom skador på viktiga organ får stamcells ökar från fostret att påskynda återhämtningen.