hur man växlar från 32-bitars 10 till 64-bitars 10

Microsoft ger dig 32-bitarsversionen av Windows 10 om du uppgraderar från 32-bitarsversionen av Windows 7 eller 8,1. Men du kan växla till 64-bitarsversionen, förutsatt att din hårdvara stöder det.

Om du hade en 32-bitarsversioner av Windows 7 eller 8,1 installerat på datorn och uppgraderat till Windows 10, Microsoft gav dig 32-bitarsversionen av Windows 10.

Första första, måste du bekräfta om CPU i datorn är 64-bitars kapabel. För att göra detta, öppna appen Inställningar från Start-menyn, välj System, och välj Om. Titta till höger om “System typ.”

Om du ser “32-bitars operativsystem, x64-baserad processor,” betyder det att du använder en 32-bitarsversion av Windows 10 men din CPU kan köra en 64-bitarsversion. Om det inte säga att du har en x64-baserad processor, har du en 32-bitars processor och kan inte uppgradera till 64-bitarsversionen.

Några av de första 64-bitars processorer har inte de nödvändiga funktioner för att köra 64-bitarsversioner av Windows 10, även om de är 64-bitars kompatibel. Specifikt, Windows 10 kräver PAE, SSE2, och NX. Microsoft har mer information om detta här. Datorer behöver också stöd för CMPXCHG16b, som några av de första konsument 64-bitars processorer inte innehöll.

64-bitarsversionen av Windows 10 kommer att vägra att installera om din CPU inte stöder dessa saker. Om du vill kontrollera innan du börjar installationen, ladda ner och köra CPU Z.

“SSE2” visas under Instruktioner om det stöds. “EM64T” eller “AMD64” bör indikera att PAE stöds. “VT-x” eller “VT-d” indikerar alltid att NX stöds.

På vissa äldre datorer, kan du behöva aktivera NX (ibland kallad XD) i datorns BIOS. Om du får ett felmeddelande om din CPU inte stöds under installationen, gå datorns BIOS och leta efter ett alternativ med titeln något liknande “No eXecute bitars (NX)”, “UTFÖR funktionshindrade (XD)”, “Nej Utför minne Skydda “,” Utför avstängt minne skydd “,” EDB (Utför funktionshindrade Bit) “,” EVP (Enhanced virusskydd) “, eller något liknande. Titta under “Säkerhet” eller “Avancerat” flikarna någonstans i BIOS för denna inställning.

Även om din CPU och moderkort stödjer de rätta funktionerna, kanske du vill överväga om datorns hårdvara kommer att fungera med en 64-bitarsversion av Windows. 64-bitarsversioner av Windows kräver 64-bitars drivrutiner, och 32-bitarsversioner du använder på din nuvarande Windows 10 systemet kommer inte att fungera.

Modern hårdvara bör verkligen erbjuda 64-bitars drivrutiner, men mycket gammal hårdvara kan inte längre stöds och tillverkaren kanske aldrig har erbjudit 64-bitars drivrutiner. För att kontrollera detta kan du besöka tillverkarens föraren data webbsidor för din hårdvara och se om 64-bitars drivrutiner finns. Du bör inte nödvändigtvis behöver ladda ner dessa från tillverkarens webbplats – de bör ingår i Windows 10 eller hämtas från Windows Update automatiskt. Men gammal hårdvara – till exempel en särskilt gamla skrivare – kanske inte erbjuder 64-bitars drivrutiner.

Hursomhelst, kan du ta reda på säker genom att installera 64-bitarsversioner av Windows. om den inte stöder din CPU, kommer det att låta dig veta. Om drivrutiner är inte tillgängliga, ser du efter att ha installerat det och du kan nedgradera till 32-bitarsversionen av Windows 10 om din maskinvara inte fungerar.

Du måste göra en ren installation för att komma till 64-bitarsversionen av Windows 10 från 32-bitars en. Det finns ingen uppgradering.

Varning: Säkerhetskopiera viktiga filer innan du fortsätter. Denna process kommer att torka dina installerade program och filer.

Först, om du inte har uppgraderat till Windows 10 ännu, måste du använda uppgraderingsverktyget för att uppgradera. Du får 32-bitarsversionen av Windows 10 om du tidigare har använt en 32-bitarsversion av Windows 7 eller 8,1. Men uppgraderingen kommer att ge datorn en Windows 10-licens. Var noga med att kontrollera att din nuvarande 32-bitarsversionen av Windows 10 aktiveras under Inställningar> Uppdatera och säkerhet> Aktivering.

När du redan använder en aktiverad version av Windows 10, ladda ner Windows 10 media skapande verktyget från Microsoft. Om du använder 32-bitarsversionen av Windows 10 just nu, måste du ladda ner och köra 32-bitars verktyg.

Välj “Skapa installationsmedia för en annan dator” och använda verktyget för att skapa en USB-enhet eller bränna en skiva med Windows 10. När du klickar igenom guiden, kommer du bli tillfrågad om du vill skapa 32-bitars eller 64-bitars installationsmedia. Välj 64-bitars arkitektur.

Därefter starta om datorn och starta från installationsmedia. Installera Windows 10, väljer “Anpassad installation” och skriva din nuvarande version av Windows. När du blir ombedd att sätta in en produktnyckel, hoppa över processen och fortsätta. Du måste hoppa över två av dessa uppmaningar totalt. När du når skrivbordet Windows 10 automatiskt checka in med Microsoft och aktivera sig. Du kommer nu att köra 64-bitarsversion av Windows på datorn.

Om du vill gå tillbaka till 32-bitarsversionen av Windows, måste du ladda ner verktyg för att skapa media – 64-bitars en, om du kör 64-bitarsversionen av Windows 10 – och använda den för att skapa 32-bitars installationsmedia. Känga från att installationsmedia och installera 32-bitarsversionen under 64-bitarsversionen.

Image Credit: lungstruck på Flickr

Ännu en fantastisk artikel har stor betydelse för mig. Tack.

Vid ett tillfälle i artikeln, säger att starta från installationsmedia, har jag provat många instruktions tutorials och har misslyckats med alla dem, har jag försökt att ändra min startinställningar, och på min enhet finns det ingen möjlighet att starta från installationen media … snälla hjälp med det här problemet.

Bra artikel, tack. Jag har försökt att uppgradera 32-64 lite men kan inte eftersom jag har en n MBR partitionstabell och fönster kan endast installera till GPT skivor. Jag hittade hur man ändrar till GPT men det innebär rengöring av skivan. Trots långa meddelanden med Microsoft Jag har inte kunnat upptäcka om detta upphäver min “fri” statusuppdatering och jag kommer då att behöva köpa en licens. Jag vill ändra till 64 bitars att frigöra minne uppbundna för “hårdvara” av bios.Has någon gjort detta uppgradering innebär en ren hårddisk framgångsrikt? Tack för all hjälp

@epicguy Vilken enhet använder du?

En genomsnittlig Toshiba laptop, några år gamla, inget speciellt.

Bara värt att påpeka

Om du använder verktyget skapa media, ändra “språk” ändrar också den typ av media som skapats

Efter att ha valt 64bit och märker språket var inställd på en standard en, jag bytte språk till engelska och utan att märka det förändrade mitt mediatyp till 32bit … Mycket irriterande att ta reda på när du har installerat och installationen och kan inte köra x64 körbara …

Det gamla ordspråket “Red Sky på natten, sjöman förtjusning. Röd himmel på morgonen, sjöman varning “har faktiskt en hel del vetenskapliga meriter, den röda färgen av solnedgången / soluppgång resultat från solljuset som passerar genom damm och fukt partiklar som, beroende på vilken tid på dagen vi ser färg, visar att inkommande (eller utgående) vädersystem skulle kunna producera en storm.