är CPU-prestanda påverkas av ålder?

Datorn känns lite långsammare än det gjorde den här tiden förra året, är att ändra något du kan krita upp till en åldrande processor?

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en lokal enhet gruppering av Q & A webbsidor.

Superuser läsare Ben Simpson ställer följande fråga

Detta är en hypotetisk fråga om hur en CPU fungerar. Om jag köper två identiska processorer, och använda en lång sikt (säga ett år), kommer det att vara identiska i hastighet till den oanvända CPU? Kommer antalet klockcykler, latens förfrågningar, etc på den använda processorn vara mindre än den oanvända CPU?

En stödjande argument kan vara att mekaniska anordningar försämras med tiden, medan en CPU har inga rörliga delar (andra än den externa fläkten), men det har kretsar som kan skadas av värme, och spänningsspikar. Låt oss säga att efter ett år av intensiv användning, kretsarna försämra och färre elektroner kan passera eftersom vägen är smalare, etc.

Är detta den typ av hur en processor fungerar, eller är det helt enkelt arbeta eller trasig, utan hastighets nedbrytning i mellan?

Gör centralenheter försämra med tid eller andra faktorer som spelar in?

Superuser bidrags RedGrittyBrick hoppar in med en detaljerad översikt över hur CPU hastighet styrs

Är resultatet av en CPU påverkas när den åldras,? Efter ett år av intensiv användning, kretsarna försämra och färre elektroner kan passera eftersom vägen är smalare, etc.

Nej, kristalloscillator

Hastigheten på en CPU bestäms av en kristalloscillator – såvitt jag vet att detta är en extern del för de flesta processorer

Bild från Techrepublic artikeln

Kristaller genomgår långsam gradvis förändring av frekvensen med tiden, så kallade åldrande.

Men jag misstänker att detta inte är en viktig faktor.

Drift med åldern är typiskt 4 ppm för det första året och 2 ppm per år för livet av DT-26 kristall.

(Från TI om en RTC IC men jag tror den här takten är likartad för timing kristaller i allmänhet)

förändringar CPU Halvledar

Genombrott postat en länk till en IEEE artikel som beskriver den myriad av sätt som halvledare påverkas över tiden.

Det är därför möjligt att den maximala klockfrekvens processorn är kapabel att kommer att minska med tiden. Men i de flesta fall kommer detta inte att förorsaka CPU teoretiska högsta möjliga hastighet att falla inom ett år, under den aktuella driftvarvtalet inställt av kristalloscillatorn. Därför är en CPU som har lagrats i ett år kommer att köra med samma hastighet som en ursprungligen identisk CPU som har använts kontinuerligt under ett år.

CPU värmereglering

Många processorer minska deras hastighet om deras temperatur överstiger en förinställd tröskel. De viktigaste faktorerna som kan orsaka en-årig CPU överhettas inte att göra med halvledar nedbrytning inom CPU själv. Därför har dessa faktorer har ingen betydelse för frågan formuleras.

Det är osannolikt att ett givet par identiska processorer kommer divergerar i kapacitet inom ett år tillräckligt för att utlösa termiska frågor som kräver en av dem att köra själv med reducerad hastighet. Åtminstone jag känner inte till något bevis för att detta har skett inom ett år på en enhet som inte betraktas som en garanti fel på grund av ett fabrikationsfel.

CPU Energieffektivitet

Många datorer, speciellt bärbara batterier, är på liknande sätt utformade för att minska energiförbrukningen när den inte används. Även detta är egentligen inte relevant för frågan anges.

BlueRaja hoppar in med ett tillägg till Bens svar

I teorin, nej, bör en CPU köras på i stort sett samma hastighet hela dess livslängd.

I praktiken, ja, processorer bli långsammare med tiden på grund av dammuppbyggnad på kylflänsen, och eftersom termisk pasta lägre kvalitet som färdiga datorer ofta levereras med kommer att försämra eller avdunsta. Dessa effekter orsakar processorn att överhettas, vid vilken tidpunkt det kommer strypa sin hastighet för att undvika skador.

Rengöring av kylflänsen och ansöka om ett nytt termisk pasta bör göra det så gott som ny, dock.

Obs: Om du frågar detta på grund av att ha en gammal dator långsammare, det finns andra skäl (oftast dör hårddiskar eller poppade kondensatorer) att gamla datorer kommer att sakta ner tiden.

Med andra ord, dålig dator underhåll och billiga monteringsmetoder är de verkliga hastighetsstrypnings demoner, inte ålder eller slitage på den fysiska chip. Rutinmässig rengöring och kvalitet termisk pasta gå en lång väg mot din CPU fungerar effektivt.

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd här.

min 5-åriga Q6600 har varit milt över klockad till 3,33 GHz för de senaste 4 åren. Det är genomgående förblir 32c med hjälp av Cooler Master Hyper 212 kylfläns med tillägg av en andra kylfläkt och filter med Artic Silver kylpasta. Ersätta det har aldrig slagit mig och detta är min vardag dator. Jag har aldrig har problem med processorn. Min enda problemet har varit 550ti föraren (som 100% suger, tack NVIDIA) och G.Skill ram mitt moderkort inte håller med om.

Vid överklockning, har jag funnit att den maximala överklockningen att chipet kan nå minskar något efter en månad eller två av användning,. Med andra ord, om CPU kommer att nå en given stabil överklockning när helt nya, efter en tidsperiod stabil överklockning måste minskas lite efter denna inledande inkörningsprocessen,. Naturligtvis, om du inte överklockning, är detta inte en faktor som processorn har inbyggt utrymme ovanför aktiefrekvensen.

låter som en av de läskiga Neowin commen

Detta är en stor artikel om den faktiska fysiska hårdvaran och om dess orsaken till att en dator är att vara långsam. Efter många många dator reparationer, färsk bygger (från grunden) och formatering / ominstallation av operativsystem finns det några saker som kommer direkt att tänka på om en dator långsammare efter ungefär ett år. Att vara en del av en IT-avdelning också gör mig säker i mina avdrag.

1. SOFTWARE – Hur mycket programvara har du installerade under det senaste året? Har det ytterligare tjänster som startar upp och körs i bakgrunden? Är det själv uppdatera?

För att kontrollera dessa saker använder MSCONFIG. Många gånger efter att inaktivera onödiga starta tjänster datorn startar snabbare och löper smidigare i allmänhet.

Obs: Vi tillåter inte våra användare att installera program på sina datorer efter behag. Om någon skulle vilja ett program installerat de måste klara det genom oss först. Efter år av datorer som kör de fortfarande svara så snabbt som de gjorde när vi först ställa in dem. Detta går tillbaka till min ursprungliga frågorna.

2. OS – Är du fortfarande kör Windows XP? Om du är hårddisken inte defragmentera själv.

3. Är din hårddisk fullt? Du vill inte att köra operativsystem bort av en full HD.

Mestadels har jag märkt dess programvara som saktar ner saker.

Min CPU (! Och mitt tangentbord) skall påverkas av ålder … ju äldre jag blir långsammare mitt tangentbord fungerar och långsammare jag kan bearbeta min personliga CPU (hjärnan) för att köra i synk med min dator CPU,. (Jag önskar att jag kunde fysiskt uppgradera mig istället för min dator) 🙂

Merry Xmas alla ….

Du har redan sett de tekniska skälen till att processorn inte kommer att sakta ner märkbart med åldern, särskilt bara ett år. Naturligtvis finns det undantag.

Den mest sannolika orsaken till en märkbar nedgång efter ett års användning är “programvara rot”, särskilt när det gäller Windows. Det är oftast orsakas av montering och demontering av många program. Avinstallationen lämnar bakom “bitar”, ofta på antagandet att de kan ha blivit delade resurser.

Liksom många programmerare antar att du alltid använder sina verktyg, så att ge dig den bästa start tid de lägger en autostart program. Varje gång du startar Windows börjar en massa andra verktyg som i teorin du planerar att använda. I praktiken, förmodligen du behöver inte alla autostarts. Dessa autostart program har ett par effekter. De förlänga tiden det tar för Windows att starta och tillåta dig att börja arbeta. Samt använder de upp RAM och vissa CPU-cykler som de lurar i bakgrunden.

@ K4rizmz. Tack för aktie och bra jobb.

Pc som människor, kommer tiderna att göra det långsammare, om vi har ett hälsosamt liv, kommer starka, väl fungerande och datorn också vi: D.

Vid tiden, har vi så många applikationer kräver mer och mer resurser, detta är en av skäl vår dator långsammare. Ta det försiktigt, installera motsvarande program.

Xmas kommer tidigt

Japp – Jag skulle föreslå bloatware …

Jag använder CCleaner att regelbundet rensa upp skräp och regelbundet kontrollera för gamla oanvända oönskade startprogram och ta bort dem – antalet processer som kan lägga sig till start om du inte hålla ett öga på det är löjligt.

och naturligtvis dessa dagar massor av program vi hämta t.ex. antivirus, också ha automatisk uppdatering som standard, så när som helst verkar långsamt, kan det bara vara automatisk kör en av de små automatisk uppdatering program för att söka efter och hämta uppdateringar.

Hur ser den medelmåttige Joe reda vilka program som körs vid start upp som inte behöver vara eller vilka typer av bloatware de har men kan ta bort utan att gå till en dator tech som kommer att debitera dem $ 250 och sedan berätta annat du behöver göra och eftersom du inte vet datorer du låter dem göra det för att du tror dem?

I min 50 års erfarenhet som en teknisk, kan halvledaranordningar försämra något eller inte om de överhettas under en längre tid och därför skyddas mot det som framförts av andra här. Komponenter analoga till sin natur är mer succeptible till degration eller värdeförändringar från alltför mycket värme och kan påverka prestandan. Men till skillnad från analog som kan arbeta delvis och ändå leverera digital antingen fungerar eller det inte (två stater). Mina tankar är helt enkelt att skräp som ligger runt i maskiner registret från år av installationer och deinstalls, driv fragmentering, bloatware eller massor av processer som körs i bakgrunden, etc. är det saktar favorit kisel drivs djävulen ner. God Jul allesammans. En skål för en bättre ’13 … ..

Na … inte ålder inte riktigt påverka hårdvara alls, dess billigt tillverkade delar som har problem. efter ca 5-10 år tho är en bra idé att ersätta vissa saker beroende på hur mycket värme som genereras av delen. Stark värme @ temps som överstiger tillverkar riktlinjer är vad som verkligen orsakar delar misslyckas. också hålla datorn CLEAN (dammfri) hjälper.

@ Nt0xik8ed: dess inte nvidia drivrutin som är problemet dess du 550ti som suger. som är anses vara en låg till mitten av intervallet kort och kan inte hantera mycket alls.

@sunsmasher: Japp med AMDs yep, med intel bara är skit moderkort.

@ K4rizmz: programvara har ingenting att göra med detta. Om systemet inte kan hantera mjukvara så är det dags att uppgradera. BTW SSD: s är mycket bättre för start drivs som hårddiskar är så du aldrig behöver defragmentera dem.

@Dave: Du fick en billig ssd.

mitt system består av en x58 moderkort (socket 1366) ddr 3 1600MHz (6GB) dubbla SSD-talet i raid (trim nu stöds i win 7 så ingen anledning att köra sophämtning läge) cpu intel core i7 2,8 var OC till 3,8 sprang bra. 24/7 upp tid med några frågor. Jag håller också borta från från porr och andra webbplatser som kan infektera din dator och sakta ner. men det är en programvara relaterade sak.

BTW om du vill ha en snabb dator du måste spendera några Mooola på en. över hela priset på min dator var rätt runt $ 3000 när jag byggde det @ MSRP nu jag skulle kunna bygga det för runt $ 1000 eller mindre.

Kan Pelicans Undress. Vem bryr sig.

@Tiffany Prova ccleaner alltid fungerat för mig när jag körde WinXP SP3. Eller flytta till Ubuntu Linux endast kommer med “väsentliga” bloatware som du kan ta bort. Även virusfria. Och t opensource och gratis.

Nikotin kan absorberas genom huden och tobaks skördare som arbetar i våta förhållanden upplever ofta grön Tobak Sjukdom där hantering av våta tobaksplantor leder till nikotinförgiftning via hudabsorption.