är det säkert att pendla med en bärbar dator som drivs igång?

För många av oss, kan vårt liv vara ganska hektiskt och upptagen ibland, så frestelsen att få så mycket gjort som möjligt på resande fot har en hel del att överklaga. Men är det verkligen en bra idé att ha våra bärbara datorer drivs igång samtidigt i en ryggsäck eller väska som vi pendlar mellan platser, eller är det en inbjudan till problem?

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en community-driven gruppering av Q & A webbsidor.

Foto med tillstånd av Kate T.

Superuser läsare Agnel Kurian vill veta om det är säkert att pendla med en bärbar dator som drivs igång

Hur säkert är det att lämna min bärbara dator som kör en ansamling eller annan tidskrävande uppgift när jag är ute och reser? Jag mestadels reser på en tvåhjuling, med min laptop i en ryggsäck, bandade stående på ryggen (vänsterkant mot jorden, högra kant mot himlen, eller vice versa).

Jag har hört att skada kan uppstå om hårddiskens spinning tallrik kommer i kontakt med drivhuvudet, men är det bara ett problem med mycket äldre hårddiskar? Min laptop köptes 2010.

Jag hittade två relaterade frågor, men jag är särskilt orolig om den bärbara datorn är säker eller inte när den befinner sig vertikalt.

Kan en person ha sin bärbara dator drivs igång utan risk under resan, eller är detta problem som väntar på att hända?

Superuser bidrags LMSingh har svaret för oss

Specifikt för den ursprungliga frågan om att placera en bärbar dator vertikalt

Historiskt var orienteringen av en hårddisk anses viktigt.

Att se till att vissa versioner av iPod har enheten som vände hela tiden, skulle man kunna tro hårddisk orienteringsändring skulle ingen roll.

Men baserat på personlig erfarenhet med stationära enheter, “fältet” erfarenhet från flera PC reparation Techs jag har känt under årens lopp, och andra kommentarer från användare i olika forum, jag har personligen tagit en försiktig syn att ändra orienteringen av en hård enhet under användning kan vara ett verkligt problem.

Närmare bestämt är det gemensamma temat jag har hört och upplevt att om du ursprungligen formaterat enheten när den var horisontell, sedan använda det vertikalt var “anses” / “gissade att” göra det mer benägna att läsa / skriva fel. Likaså om du ursprungligen formaterade det medan det var vertikal, då skulle det vara problematiskt när det används horisontellt. Jag har använt det godbit av information som en extra försiktighetsåtgärd när jag återhämtade en gammal enhet som började klicka. Men i bärbara enheter inte kan tillämpas eftersom tillverkarna räknar med att enheten ska flyttas runt en hel del mer än stationära enheter. YMMV.

Jag antar att din bärbara enhet ursprungligen formaterad när horisontell, så placera den vertikalt, särskilt när du kör bygger på grund av den stora mängden läser / skriver kan vara ett problem, om ovanstående gäller för bärbara enheter.

Hårddisken läsar huvuden är inte exakt lika långa spakarna på båda sidor om stödpunkten (pivot). Med andra ord, är huvudet gjord som en hävstång med en sida av huvudet är lång och tunn medan den andra sidan är kort och tung. Grovt visas nedan.

[] [] = (O) —- e

Se en mer rättvisande bild av geometri enheterna här. Detta kan vara intressant också, i vetskap om att kärn enheten mekaniska strukturen inte riktigt har förändrats i flera decennier.

Det är ganska uppenbart att konstruktionen är utformad för att ha samma vikt på båda sidorna av spaken för att minimera mekanisk energi som förbrukats under start och stopp av rörelse. Två saker händer här

I “gissa” item # 1 (gyro effekt) kan vara en viktig fråga på flera axlar, speciellt när den bärbara datorn är i en ryggsäck och flytta / studsade upp och ner, och gunga fram och tillbaka på ägarens tillbaka som ägare är gång . Mänsklig rörelse är mycket långsammare jämfört med en enhet tallrik s eller läsarens rörelse, så det verkligen kan vara obetydlig. Punkt # 2 kan vara ett problem också, om än mindre betydande och mycket mer automatiskt korrigeras med den normala kalibrering som moderna enheter redan gör. I båda fallen, inte flytta din snurrande enhet som en pompom 🙂

RE: Värme bygga upp. Andra har redan nämnt värmeackumulering inne i påsen. Jag vill upprepa av egen erfarenhet att det är en stor fråga. Jag har haft överdriven värme bygga upp mycket snabbt i en påse (uppenbarligen eftersom det inte kan fly). Jag skulle verkligen rekommendera att du undvika att en arbetsgrupp / värme laptop i en påse för längre än 1-2 minuter. Till exempel, jag slog viloknappen, sätta min arbetar laptop i en påse, och det tillbringade de kommande 1-2 minuter att bygga upp värme som det kommer att sova, så jag sprang ut genom dörren. Men en gång sätta min laptop i viloläge misslyckades på grund av ett felmeddelande dyker upp och jag inte inser det hände, sedan några minuter senare den bärbara datorn överhettad och CPU skydd sparkade in för att stoppa den. Maskinen var säker men mitt arbete var förlorat. Om du verkligen måste hålla den i en påse, se om du kan få en vertikal luftväg med åtminstone en luft post i påsen nära botten och åtminstone en luft utgång nära toppen, och att din bärbara dator har ventiler som ansluter till väskans luftstartpunkter, endast då skulle det vara säkert att lämna den där för längre än 5 minuter.

Särskild anmärkning: Det finns ytterligare en lista över referenslänkar med detta svar i den ursprungliga Superuser stolpen.

Medan nyare hårddiskar ska vara bra att sitta horisontellt eller vertikalt, vara lite mer försiktig med äldre enheter är en bra idé. När det gäller att ha en bärbar dator som drivs upp när du bär den i en ryggsäck eller väska, definitivt inte en bra idé!

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd här.

Bärbara datorer alstrar värme och inkluderar fans att ta bort den värme från de elektriska komponenterna. Fastnat i en påse fläkten inte kan göra sitt jobb. Kvar i detta tillstånd tillräckligt länge, är maskinvaran kommer att uppleva problem, om inte misslyckas helt och hållet.

Bra sorg, Charlie Brown!

Sannolikheten för att köra över en tillräckligt stor bula att trängas din bärbara dator medan den gör en enhet läsa / skriva är så högt för mig att det Musy sägas. Den Kump upp får inte vara så hemskt men de relativa G-krafter förefaller att vara mer än tillräckligt hög för att orsaka ett huvud krasch. Gå vidare göra en kärn bygga och åka ner inte över några stångväg band. Jag är säker på att detta kommer att leda till att du ovannämnda sorg.

Allvarligt, jag inte rekommendera någon att cykla eller annan något instabil anordning (enhjuling, rullskridsko, blad, skateboard, etc) medan beräkning på en bärbar dator. Jag har behandlat många huvud kraschar från bärbara datorer som tappades stillastående så jag inte ser att ha en ny enhet skulle göra någon verklig skillnad grunderna i HDD inte har förändrats så mycket under de senaste 30 åren.

Försummar värmefrågan en bärbar dator utrustad med en SSD ska vara immuna mot rörelserelaterade problem som tas upp i den här artikeln. Förbättrad batteritid och tystare / svalare drift är andra fördelar som vanligtvis förknippas med SSD-enheter i mobila enheter.

Försummar värmefrågan en bärbar dator utrustad med en SSD ska vara immuna mot rörelserelaterade problem

Att det jag höll på att säga. En bärbar dator med en sådan enhet kommer att vara säkrare, så om någon vill hålla sin enhet körs under resan, kommer det inte vara något problem. Om det exploderar på grund av överhettning, väl …

Varför skulle du hålla den igång i väskan? Det är vad sömn / viloläge är för ….

förra gången jag hade en kund ge mig en bärbar dator som inte skulle sova (det hade låst upp medan hon använde det, och hon visste inte att du kunde hålla strömbrytaren för att tvinga fram en avstängning), var det så varm när jag drog ut den ur påsen som jag brände nästan min hand på det.