how-to nörd förklarar: vad är Wake-on-lan och hur aktiverar jag det?

Teknik ger ofta löjliga bekvämligheter, som att kunna slå på datorn från miles bort utan att trycka på strömbrytaren. Wake-on-LAN, har funnits ett tag, så låt oss se hur det fungerar och hur vi kan göra det.

Wake-on-LAN är en branschstandardprotokoll för att vakna datorer upp från en mycket låg strömförbrukning på distans. Definitionen av “lågeffektläge” har förändrats lite över tiden, men vi kan ta det att betyda när datorn är “off” och har tillgång till en strömkälla. Protokollet gör det också möjligt för en kompletterande Wake-on-WLAN förmåga samt.

WoL beror på två saker: ditt moderkort och nätverkskortet. Ditt moderkort måste vara ansluten till en ATX-kompatibel strömförsörjning, eftersom de flesta datorer under det senaste decenniet eller så är. Ethernet eller trådlöst nätverkskort måste också den här funktionen. Eftersom den är inställd antingen genom BIOS eller via NIC firmware, behöver du inte särskild programvara för att aktivera det. Stöd för WoL är ganska universell nuförtiden, även när det inte är marknadsförs som en funktion, så om du har en dator inbyggd i det senaste decenniet eller så du är täckt. Men om du har en mer modern dator, kanske du upptäcker att du har avancerade BIOS alternativ för att tillåta datorn att driva på via en tidsplan. Det är inte tekniskt WoL, men när det gäller funktionalitet, det är ganska nära.

För er som bygger egna riggar, ta hand när man köper en Ethernet-kort. Medan de flesta inbyggda kort på moderkort behöver inte detta steg, diskreta nätverkskort behöver ofta en 3-stiftskabel ansluten till moderkortet för att stödja WoL. Gör din forskning på nätet innan du köper så att du inte besviken senare ner linjen.

WOL-aktiverade datorer i huvudsak vänta på en “magisk paket” för att komma fram som innehåller NIC MAC-adress i det. Dessa magiska paket skickas ut av professionell programvara gjord för alla plattformar, utan kan också sändas via routrar och internetbaserade webbplatser. De typiska portar som används för WOL magiska paket är UDP 7 och 9. Eftersom datorn är aktivt lyssnar efter ett paket, lite ström matar ditt nätverkskort som kommer att resultera i din bärbara dator batteri dränering snabbare, så road warriors bör vara noga med att stänga av denna rabatt när du behöver för att dryga ut lite extra saft.

Magiska paket brukar skickas över helheten av ett nätverk och innehålla de uppgifter subnät nätverk broadcast-adress, och MAC-adress av målet datorns nätverkskort, Ethernet och trådlösa. Ovanstående bild visar resultaten av ett paket sniffer verktyg som används på magiska paket, som innebär ett ifrågasättande exakt hur säkra de är när de används i osäkra nätverk och över internet. På ett säkert nätverk, eller för grundläggande hemmabruk, bör det inte finnas någon praktisk anledning att oroa sig. Många moderkortstillverkare ofta genomföra program tillsammans med WOL förmåga att erbjuda bekymmersfri eller till stor del konfigurationsfria användningsscenarier.

BIOS

De flesta äldre datorer och många moderna som har sina WOL inställningar begravd i BIOS. Beroende på vilket system, måste du slå Escape, F2, eller Ta bort för att komma in i BIOS, men om du inte är säker bör du kontrollera systemets dokumentation. När du befinner dig i, kolla under Power Management eller Avancerade alternativ eller något i den stilen.

På denna HP datorns BIOS inställningen hittades nära “återupptas efter strömavbrott” alternativet.

Många dator, men har inte en BIOS alternativ. Lyckligtvis detta betyder inte att förmågan är inte där, betyder det bara att vi måste gå via operativsystemet för att aktivera WoL.

fönster

Klicka på Start och sedan söka efter och öppna Enhetshanteraren. Hitta din nätverksenhet i listan.

Högerklicka på den och välj Egenskaper och klicka sedan på fliken Avancerat.

Rulla nedåt i listan för att hitta “Wake on Magic Packet” och ändra värdet till “Aktiverad”. Du kan lämna den andra “Wake on” inställningar ensam. Klicka på OK när du är klar.

OS X

Öppna din Systeminställningar och välj Energy Saver.

Under fliken Alternativ, bör du se “Vakna för Ethernet” eller något liknande. Detta gör det möjligt för Wake-on-LAN.

Linux

Ubuntu har ett bra verktyg som kan kontrollera om din maskin stöder WoL och kan aktivera den. Öppna en terminal och installera “ethtool” med följande kommando

sudo apt-get install ethtool

Du kan kontrollera din kompatibilitet genom att köra

sudo ethtool eth0

Om standardgränssnittet är något annat, ersätta det för “eth0”.

Leta efter “Stöder Wake-on” sektionen. Så länge en av bokstäverna som anges är “g” kan du använda magiska paket för WoL. För att aktivera det här alternativet, använd följande kommando.

sudo ethtool -s eth0 wol g

Detta bör ta det. Du kan köra kommandot för att kontrollera och se om det är aktiverat nu. Leta efter “Wake on” -avsnittet. Du bör se en “g” i stället för en “d” nu.

Att skicka ut WOL önskemål, har du ett överflöd av alternativ.

Depicus har en utmärkt serie av lätta verktyg för att få jobbet gjort, inklusive ett GUI-baserad en för Windows och kommandoraden baserade en för både Windows och Mac OS. Wiki.tcl.tk har en stor plattformsoberoende lätt skript som hanterar önskemål liksom.

DD-WRT har stor WoL stöd, så om du inte känner för att ladda ner programvara för att göra det, du verkligen inte behöver. Slutligen, om du är ute på stan, kan du använda din Android-enhet för att väcka dina datorer.

Vilken programvara använder du för att hantera och skicka Wake-on-LAN önskemål? Känner du till ett enklare sätt att göra det möjligt för WoL stöd? Berätta vad du vet i kommentarerna!

Bra, intressant artikel. Tack.

Har UEFI har också denna funktion?

WOL är inte en funktion beroende av operativsystemet inställningar NIC-talet! Det är bara beroende av BIOS “inställningar,! Därför kan du vakna en dator lämnar datorns NIC med standardinställningarna,! Och för att kontrollera att det jag säger är sant göra rätt WOL inställningar i datorns BIOS och sedan ta bort hårt bilfärd från din dator – där faktiskt NOC inställningar uppehålla – och försöka WOL att PC och du kommer bli förvånad över att se som kan starta upp endast av BIOS-inställningar,! till exempel min laptop har en sådan BIOS som kommer som standard med WOL inställningar aktiveras och det finns inget sätt att stänga av denna funktion! Det är bara inte där! Inget att slå på eller av, på min stationära dator WOL inställningar måste aktiveras från sitt BIOS men det finns ingen anledning – som sagt – för att ställa allt från NIC gränssnitt inom sitt operativsystem!

Jag använder WOL på mitt arbete PC. Det fungerar bra om du faktiskt minns du har det inrättats. Jag var på en mässa nyligen och kraften flickered tillbaka på mitt kontor. (Det var bara kort nog att det inte på strömmen igen automatiskt.) Hur som helst, helt glömde jag att jag hade satt upp och kallade någon att stoppa genom kontoret och starta min dator. Jag antar att den fattige mannens WOL.

Vad är den vanligaste användningen för detta;? Har maskinen bara strömmen och stannar vid inloggningsskärmen?

Det vanligaste användningsområdet för Wake-on-Lan ( “WoL”) skulle vara

1) Ett företags inställning där användarna stänga vanligen av sina datorer när de lämnar för dagen, men administratörer behöver göra uppdateringar på natten på distans eller

2) Någon vill vara miljövänlig så att de stänger av sin hemdator när de lämnar men vet att de kommer att behöva tillgång till den på distans.

Alla andra använder någon kan tänka på?

Keith

Kompletterande anmärkning för Cisco E4200 routrar och Wake-on-Lan

Om du har firmware v1.0.0.2 (senast från och med detta inlägg), inte bry försöker. Wake-on-Lan över LAN fungerar alldeles utmärkt med denna router och ovan nämnda firmware. Wake-on-Lan över WAN (Internet), dock inte. Denna funktion bröts med denna firmware och Cisco användare forum stöder min slutsats. Jag har försökt komma runt efter jobbet runt efter jobbet runt förgäves (och en “work-around” borde egentligen inte vara nödvändigt)

För att få WoL över WAN för att fungera med denna router, måste du ladda ner och bränna v1.0.0.1 eller vänta på firmware v1.0.0.3. Alternativt kan du bränna alternativa firmware såsom tomat eller DD-WRT, som föreslagits ovan.

Keith

Intressant notering Keith. Jag hade v1.0.0.2 men “uppgraderats” till DD-WRT, jag har ännu inte prova WAN WOL ännu, dock.

WOL är inte en funktion beroende av operativsystemet inställningar NIC-talet! Det är bara beroende av BIOS “inställningar,! Därför kan du vakna en dator lämnar datorns NIC med standardinställningarna,! Och för att kontrollera att det jag säger är sant göra rätt WOL inställningar i datorns BIOS och sedan ta bort hårt bilfärd från din dator – där faktiskt NOC inställningar uppehålla – och försöka WOL att PC och du kommer bli förvånad över att se som kan starta upp endast av BIOS-inställningar,! till exempel min laptop har en sådan BIOS som kommer som standard med WOL inställningar aktiveras och det finns inget sätt att stänga av denna funktion! Det är bara inte där! Inget att slå på eller av, på min stationära dator WOL inställningar måste aktiveras från sitt BIOS men det finns ingen anledning – som sagt – för att ställa allt från NIC gränssnitt inom sitt operativsystem !!!!

Trevlig artikel, som alltid. Tack för användbar information.

Jag försummat att besvara Mike fråga ovan om vad som händer när WoL aktiveras. “Är det bara sitter där på inloggningsskärmen?”, Frågade han? Ja det gör det. Det är precis som om du tryckte på strömbrytaren.

Vid denna punkt, kanske du kan ha en VPN som du behöver komma åt? Kanske en FTP-server på datorn? Men nu är på datorn.

Därifrån kan du också använda Windows Remote Access eller ytterligare programvara för att fjärrstyra datorn (LogMeIn och TightVNC kommer att tänka på, men det finns säkert andra).

Obs / Övrigt: Du ser “VNC” som nämns ganska ofta. VNC står för Virtual Network Computing, och det är ett protokoll, inte ett program. Det är säkert och gammal nog att lita på och tillförlitlig. Blanda inte ihop VNC, protokollet, med alla produkter som kan använda VNC i sin produktnamn.

Jag har en webbserver som jag skulle vilja använda detta (i exempelvis fallet, jag är bortrest och det finns en storm som avbryter effekt). Det är en ganska gammal dator (drygt tio år år är min bästa gissning – det är en HP Pavilion XT983, och jag kunde inte hitta alltför mycket information om det) som löper Ubuntu Server 11.04. Jag ssh’d in root-kontot, installerat och sprang ethtool, och fick Stöder Wake-On: pumbg och Wake-On: d, varefter jag sprang kommandot för att aktivera det, sprang ethtool igen, och fick Stöder Wake-On: pumbg och Wake-On: g. Jag drivs servern ner, och med hjälp av flera metoder, kunde inte väcka den. Jag startade det manuellt, sprang ethtool igen, och fann Wake-On var tillbaka till att vara listad som d. Jag försökte processen över med samma resultat. Måste jag göra något annat? Jag försökte detta på min primära datorn (kör Ubuntu 11.04), bara samma sak Stöder Wake-on anges endast g, och det fungerade.

WOL är inte en funktion beroende av operativsystemet inställningar NIC-talet! Det är bara beroende av BIOS “inställningar,! Därför kan du vakna en dator lämnar datorns NIC med standardinställningarna,! Och för att kontrollera att det jag säger är sant göra rätt WOL inställningar i datorns BIOS och sedan ta bort hårt bilfärd från din dator – där faktiskt NOC inställningar uppehålla – och försöka WOL att PC och du kommer bli förvånad över att se som kan starta upp endast av BIOS-inställningar,! till exempel min laptop har en sådan BIOS som kommer som standard med WOL inställningar aktiveras och det finns inget sätt att stänga av denna funktion! Det är bara inte där! Inget att slå på eller av, på min stationära dator WOL inställningar måste aktiveras från sitt BIOS men det finns ingen anledning – som sagt – för att ställa allt från NIC gränssnitt inom sitt operativsystem !!!!!

WOL är inte en funktion beroende av operativsystemet inställningar NIC-talet! Det är bara beroende av BIOS “inställningar,! Därför kan du vakna en dator lämnar datorns NIC med standardinställningarna,! Och för att kontrollera att det jag säger är sant göra rätt WOL inställningar i datorns BIOS och sedan ta bort hårt bilfärd från din dator – där faktiskt NOC inställningar uppehålla – och försöka WOL att PC och du kommer bli förvånad över att se som kan starta upp endast av BIOS-inställningar,! till exempel min laptop har en sådan BIOS som kommer som standard med WOL inställningar aktiveras och det finns inget sätt att stänga av denna funktion! Det är bara inte där! Inget att slå på eller av, på min stationära dator WOL inställningar måste aktiveras från sitt BIOS men det finns ingen anledning – som sagt – för att ställa allt från NIC gränssnitt inom sitt operativsystem!

P.S. Jag ska fortsätta att skicka min kommentar tills du kommer lägga det! Varje dag!

WOL är inte en funktion beroende av operativsystemet inställningar NIC-talet! Det är bara beroende av BIOS “inställningar,! Därför kan du vakna en dator lämnar datorns NIC med standardinställningarna,! Och för att kontrollera att det jag säger är sant göra rätt WOL inställningar i datorns BIOS och sedan ta bort hårt bilfärd från din dator – där faktiskt NIC inställningar uppehålla – och försöka WOL att PC och du kommer bli förvånad över att se som kan starta upp endast av BIOS-inställningar,! till exempel min laptop har en sådan BIOS som kommer som standard med WOL inställningar aktiveras och det finns inget sätt att stänga av denna funktion! Det är bara inte där! Inget att slå på eller av, på min stationära dator WOL inställningar måste aktiveras från sitt BIOS men det finns ingen anledning – som sagt – för att ställa allt från NIC gränssnitt inom sitt operativsystem!

Jag ska fortsätta att skicka min kommentar tills du kommer lägga det! Varje dag!

Iris, ett släkte av ca 300 arter av pråliga blommande växter som finns runt om i världen, härleda sitt namn från det grekiska ordet för regnbåge (Iris är också namnet på den grekiska gudinnan av regnbågen).