moderna potatis ursprung i regionen nu upptas av?

Svar: Peru

Vilda potatis arter finns under större delen av Amerika hela vägen från toppen av Chile upp till de norra delarna av USA. För år trodde man att moderna potatissorter tämjdes oberoende på flera platser i Nord- och Sydamerika.

Tack vare modern genetisk testning av den breda variationen av sorter och vilda arter som finns, nu vet vi att potatis härstammar från en enda art (i Solanum brevicante komplexet) som ursprungligen finns i en region som nu upptas av södra Peru och ytterligheten nordvästliga Bolivia . Arten domesticerades cirka 7-10,000 år sedan och genom århundraden av selektiv avel har lett till att 1,000+ typer av potatis som vi har idag.

Bonus Övrigt: 99 procent av all den potatis som konsumeras i hela världen i dag härstammar från sorter som har sitt ursprung i låglandet i södra centrala Chile (ersätter tidigare populära sorter från Anderna).

 USDA.