den nörd: hur man använder en DHCP relay (Junos)

Har du någonsin inför problemet där du bara vill ha en DHCP-server i nätverket för central hantering av din omfattningar, men du har flera VLAN? HTG förklarar hur man använder en DHCP-reläagent.

DHCP-protokollet skapades så att kunder kan få sin IP-adress automatiskt och utan mänsklig inblandning (ja det brukade vara en verklig del av IT-ing, tillbaka i dag). Sättet det här fungerar är att när en klient ansluter till nätverket skickar den ut en “broadcast” paket ber att hitta DHCP-servern. Som brukade vara “ok” tills VLAN kom. VLAN skapar gränser och segmentera fysiska nätverket i flera nästan isolerade sådana (därav namnet V-LAN). En av baksidorna till VLAN är att nu DHCP-servern och klienterna kan inte kommunicera direkt, eftersom “brodcast” paket kan inte “hoppa” nätverk. Så, hur gör du undvika att ha en DHCP-server per VLAN, och leverera DHCP-förfrågningar från klienterna i ett VLAN, tillbaka till den centrala servern?

DHCP reläer uppfanns för att komma över denna specifika problem genom att i huvudsak “routing” eller “proxy-ing” kundens önskemål. De ansökningar sänds av kunderna på deras lokala nätverk, fångar relay-agent dem och vidarebefordrar dem till DHCP-servern med hjälp av unicast. Den returnerade DHCP Svaret kommer till relä agenten med unicast också, och reläet agent sänder svaret på kundens nätverk.

DHCP reläer kan komma i många former och former: det är Microsofts “relä agent”, till Ciscos “IP hjälpare” och Junipers “hjälpare bootp” nämna några. De alla gör samma sak, och i den här guiden kommer vi att gå igenom hur man konfigurerar det på en Junos enhet.

Bild av Thomas Thomas

Det är min fasta övertygelse att det inte bör finnas ett behov av att gå under huven för enkla konfigurationer som detta, så jag har arbetat med Juniper stöd för att hitta GUI vägen till denna konfiguration.

Du måste ha

Få VLAN-ID

För att få den “gränssnitt” notation av VLAN, öppna enhetens WebGUI, och gå till “Konfigurera”.

Under “skifte”, klicka på “VLAN” och välj VLAN du behöver från listan.

I informationsfönstret är värdet av “Multilayer växling (RVI)” erforderlig “gränssnitt” namn. Anteckna värdet.

konfigurera vidarebefordran

I enhetens WebGUI, gå till “Konfigurera” -> “CLI Verktyg” -> “peka och klicka CLI”.

Klicka på “vidarekoppling” -> “Konfigurera”.

Obs: Om du redan har en konfiguration i någon av kategorierna nedan, kommer du att ha en “Redigera” i stället.

Klicka på “hjälpare” -> “Konfigurera”.

Klicka på “Bootp” -> “Konfigurera”.

Klicka på “Server” -> “Lägg till ny post”.

Sätt i undersökningsperioden för DHCP-servern och klicka på OK.

Klicka på “Gränssnitt” -> “Lägg till ny post”.

Skriv in namnet på den “gränssnitt” eller “Multilayer växling (RVI)” värdet av VLAN du vill vidarebefordra så noteras från segmentet ovan.

När du är klar, bör konfigurationen se ut ungefär som bilden nedan.

Begå dina ändringar.

Som nämnts ovan, är jag inte ett fan av CLI sätt. Med detta sagt, kanske du inte har ett val i frågan, eller så kan du behöva den här proceduren för att skript. What ever förekommande fall, förklarar den dokumentation som dessa två linjer göra susen (förutsatt att du har allt annat inrättas)

ange vidarebefordran-alternativ medhjälpare BOOTP-server 192.168.190.7, ställa vidarebefordran-alternativ medhjälpare bootp gränssnitt vlan.2

Om ovanstående IP och Vlan namn bör ändras för att återspegla konfigurationen.

Jag har gjort detta konfiguration flera gånger och har alltid ansluten till Microsoft DHCP-server. Åtminstone i Microsofts implementering finns det inget behov av någon ytterligare konfiguration på servern sida, annat än att skapa en lämplig omfattning. Det är, du måste ha en omfattning som motsvarar gränssnittet Vlan begäran kommer från. I vårt exempel, var L3 switchens IP 192.168.191.254 med en nätmask av 255.255.255.0 (klass C). DHCP-konfiguration för att hantera vidarebefordrade omfattning / s för vårt exempel ser ut

Nu räcker det. Du bör vara redo.

-Jag Tänkte bara ut där denna del kan göra den mest … -damage ??

I Frankrike är skollov förskjutna av de tre zonerna i landet är uppdelad i att hjälpa till att minska trängsel populära semesterorter.