HTG förklarar: vad är öppen källkod och varför du bör bry

Geeks beskriver ofta program som “open source” eller “fri programvara.” Om du undrar exakt vad dessa termer betyder och varför de roll, läs vidare. (Nej, “fri programvara” betyder inte bara att du kan ladda ner det gratis.)

Om ett program är öppen källkod eller inte är inte bara roll för utvecklare i slutändan betyder det för användare, också. Öppen källkod-licenser ger användarna frihet de annars inte skulle ha.

Image Credit: Quinn Dombrowski på Flickr

Om ett program är öppen källkod är fritt tillgänglig för sina användare sin källkod. Dess användare – och alla andra – har förmågan att ta källkoden, modifiera den och distribuera sina egna versioner av programmet. Användarna har också möjlighet att distribuera så många kopior av det ursprungliga programmet som de vill. Vem som helst kan använda programmet för något ändamål, det finns inga licensavgifter eller andra restriktioner för programvaran. OSI har en mer detaljerad definition av “open source” på sin webbplats.

Till exempel är Ubuntu Linux operativsystem med öppen källkod. Du kan ladda ner Ubuntu, skapa så många kopior som du vill, och ge dem till dina vänner. Du kan installera Ubuntu på ett obegränsat antal datorer. Du kan skapa remixer av Ubuntu installationsskivan och distribuera dem. Om du var särskilt motiverad, kan du ladda ner källkoden till ett program i Ubuntu och ändra det, skapa din egen anpassad version av programmet – eller Ubuntu själv. Öppen källkod licenser alla tillåter dig att göra detta, medan sluten källkod licenser restriktioner för dig.

Motsatsen till öppen källkod är programvara stängd källkod, som har en licens som begränsar användarna och håller källkoden från dem.

Firefox, Chrome, Openoffice, Linux och Android är några populära exempel på öppen källkod, medan Microsoft Windows är förmodligen den mest populära mjukvara stängd källkod ute.

Öppen källkod i allmänhet fritt tillgängliga – även om det finns ingenting som hindrar utvecklare från avgifter för kopior av programvaran om de tillåter omfördelning av ansökan och dess källkod efteråt.

Men det är inte vad “fri programvara” refererar till. Den “fria” i fri programvara betyder “fri som i frihet”, inte “fri som i öl.” Den fria programvara lägret, lett av Richard Stallman och Free Software Foundation, fokuserar på etik och moral med hjälp av programvara som kan vara kontrolleras och modifieras av användaren. Med andra ord fokuserar fri programvara lägret på användarnas friheter.

Richard Stallman. Bild av Fripog på Flickr.

Öppen källkod rörelsen skapades för att fokusera på mer pragmatiska skäl för att välja denna typ av programvara. Öppen källkod förespråkare ville fokusera på de praktiska fördelarna med att använda öppen källkod som vädjar mer till företag, snarare än etik och moral.

I slutändan är både öppen källkod och fri programvara förespråkar att utveckla samma typ av programvara, men de är oense om meddelande.

Det finns många olika licenser används av open-source projekt, beroende på vilket utvecklarna föredrar för sitt program.

GPL, eller GNU General Public License, i stor utsträckning används av många open-source projekt, såsom Linux. Förutom alla ovanstående definitionerna av öppen källkod, villkoren för GPL anger att om någon ändrar ett open-source program och distribuerar ett derivat arbete, måste de också distribuera källkoden för deras derivat arbete. Med andra ord kan ingen ta öppen källkod och skapa en sluten källkod program från det – de måste släppa sina ändringar tillbaka till samhället. Microsoft hänvisade till GPL som “viral” av denna anledning, eftersom det tvingar program som innehåller GPL-kod för att släppa sin egen källkod. Naturligtvis kan ett program utvecklare väljer att inte använda GPL-kod om detta är ett problem.

Några andra licenser, såsom BSD-licensen, placera mindre restriktioner för utvecklare. Om ett program är licensierad under BSD-licensen, kan vem som helst införliva programmets källkod i ett annat program. De behöver inte släppa sina ändringar tillbaka till samhället. Vissa människor ser detta vara ännu mer “fri” än GPL-licensen, eftersom det ger utvecklare friheten att införliva koden i sina egna slutna source-program, medan en del människor ser det som mindre “gratis” eftersom det tar rättigheter bort från slutanvändare av det härledda program.

Detta är inte alla torra, oviktiga saker som bara är viktigt för utvecklare. Den mest uppenbara fördelen med öppen källkod är att det kan vara hade gratis. Exemplet Ubuntu Linux ovan gör det klart – till skillnad från Windows, kan du installera eller distribuera så många kopior av Ubuntu som du vill, utan begränsningar. Detta kan vara särskilt användbara servrar – om du ställer in en server, kan du bara installera Linux på den. Om du ställer in en virtualiserad kluster av servrar, kan du enkelt kopiera en enda Ubuntu server. Du behöver inte oroa dig för licensiering och hur många instanser av Linux du får köra.

En öppen källkod program är också mer flexibelt. Till exempel Windows 8 nya gränssnitt besviken många lång tid stationära Windows-användare. Eftersom Windows är stängd källkod, kan ingen Windows-användare ta Windows 7-gränssnittet, ändra det, och få det att fungera ordentligt på Windows 8. (Vissa Windows-användare försöker, men detta är ett mödosamt process för reverse engineering och ändra binära filer. )

När en Linux som Ubuntu introducerar en ny skrivbordsgränssnitt att vissa användare är inte fans av användarna har fler alternativ. Till exempel, när GNOME 3 släpptes, många Linux stationära användare var lika avstängd. Några tog koden till den gamla versionen, GNOME 2, och ändrat den så att den körs på de senaste Linux-distributioner – detta är MATE. Några tog koden till GNOME 3 och ändrat det att få det att fungera på ett sätt som de föredrog – detta är kanel. Vissa användare bara bytt till befintliga alternativa datorer. Om Windows var öppen källkod skulle Windows 8 användare har mer valfrihet och flexibilitet. Bara ta en titt på CyanogenMod, en populär, community-driven distribution av Android som lägger till funktioner och stöd för nya enheter.

öppen källkod kan också utvecklare att “stå på en jättes axlar” och skapa sin egen programvara. Vittne Android och Chrome OS, som operativsystem bygger på Linux och andra öppen källkod. Kärnan i Apples OS X – och därtill iOS – byggdes på öppen källkod, alltför. Ventilen ursinnigt arbetar på portning sin Steam spelplattform till Linux, eftersom detta skulle göra det möjligt för dem att skapa sin egen hårdvara och styra sitt eget öde på ett sätt som inte är möjligt på Microsofts Windows.

Detta är inte en uttömmande beskrivning – hela böcker har skrivits om detta ämne – men du bör nu ha en bättre uppfattning om vad öppen källkod faktiskt är och varför det är bra för dig.

Välskriven informativ artikel. Tack!

Mycket intressant, jag lärde mig något mer,. Tack så mycket.

mycket väl skrivit artiklar. Hoppas att fler människor uppmuntra öppen källkod.

Bra jobb med att förklara en term som är mer komplicerat än det kan verka på ytan. Kudos till Chris och till anvisningar Geek! …

Henri

Så det är vad GPL menade! Enligt min mening är GPL mer “gratis”, eftersom varför skulle du ta någons hårt arbete och sedan få folk att betala för det ??, mycket välskriven artikel med många av information!

Väl written.Congratulations.Open Source är den verkliga kraften bakom internet och länge kan det fortsätta.

För att göra adifference mellan “som i frihet” och “som i öl”, ibland på engelska du kan också hitta den gamla latinska / spanska ord “libre” (göra vad du vill med det) och “gratis” (inte betala några pengar för det)

Golf klappa. Fint omfattas, om folk läsa hela artikeln.

Massor av marknadsförare på egna mjukvaruföretag har försökt att ta av “fri programvara” titel. De gör detta för att förvirra alla. “Fri programvara” är inte alltid samma sak som “Open Source” och inte heller är det samma som “Free / Libre Open Source Software.” Det blir förvirrande.

Det finns hundratals olika “OSS” licenser som ytterligare förvirrar alla. Vilket är bäst för dig personligen eller ditt företag är förmodligen annorlunda. Om du arbetar för en egenutvecklad mjukvaruföretag, bör du vara mycket rädd för OSS, FOSS, och tandtråd.

Jag brukade tro att GPL var det bästa svaret för alla, tills mitt företag ville använda vissa program för att kommunicera med egna bibliotek. Vi kunde övertyga RMS som en LGPL licens var nödvändigt för att koden för att vara användbar. Dessa dagar är jag mer benägen mot BSD eller Apache eller MIT licenser, även om GPL, LGPL och AGPL är bra för personliga behov.

Om du inte tror licenser påverkar era liv, vet att många fantastiska mjukvarulösningar inte kan tas tillvara på grund av programvarulicenser även för fri och öppen källkod. ZFS är ett exempel som jag skulle älska att använda, men jag är ovilliga att kompilera det för varje kärna och på varje maskin för att använda det själv. Säkrings versionen är så mycket långsam att vara oanvändbar. Det finns många andra exempel. Programvarulicenser roll.

Personligen har jag alltid varit förvirrad av “som i frihet, inte som i öl” uttalande. Vad betyder det egentligen? Det måste finnas en tydligare exempel och slogan för att göra poäng.

Min favorit affisch på en väns köksväggen –

“Free Beer, [foto av en fin skummande glas bärnsten]; -! I morgon …”

(Som – med risk för arbetande punkten men förklarade för dem som kanske missar det – aldrig kommer …)

Jag har varit en förespråkare av mjukvara och program med öppen källkod. Väl sagt!

Ett annat sätt att se på det – kanske inte helt giltig, men jag gillar det!: D – är det med öppen källkod, blir du en del av en gemenskap. Med stängd källkod, förblir du en kund,. Medlem gemenskapen. Kunden;. Var och en har tydliga identifierande egenskaper. Tyvärr människor nya öppen källkod komma in med en “kund” tänkesätt. De inte “får” Open-Source. De ser inte sig själva som en del av en gemenskap. Och så får du kundliknande klagomål och kritik av innovationer och designbeslut av … etiopiska, free-to-nedladdning av mjukvara. Vad vill du: dina pengar tillbaka ???

Faktum är förespråkare för * Sluten Source * programvara är oftast mycket mer övertygad anhängare till … vad, exakt? De försvarar OS-utvecklare som om de hade betalt för att göra så, avfärda giltiga invändningar och uppenbara frågor som triviala och tukta öppen källkod entusiaster som kult-liknande,. Och ändå, de är kunder. De har ingen tillgång till vad som helst: de inte kan ändra koden, skräddarsy bygga, justera beteende … ingenting.

Vi av öppen källkod måste hitta en mer gemenskap liknande anda, visar tacksamhet för dem som * har * investerat tid och energi på produkter vi använder dagligen, och om vi inte gillar nya visioner av dessa utvecklare för kommande versioner av sina produkter, inser att programvaran * är * Open-Source.

Väl tillbaka i dag … det var Shareware och freeware. Freeware menade precis vad det står gratis. Shareware var i grund och botten … prova det här och skicka en donation om du vill ha den. Vissa program började som freeware, sedan om intresse utvecklas, blev Shareware, då som folk fastnade använda den, Purchaseware. Jag har fortfarande min ursprungliga Shareware version av McAfee även om jag inte har använt McAfee i år.

Trevlig artikel, och kan till och med öppna ögon några Windows-användare, är nyfikenhet där allt börjar, tillsammans med att vilja något bättre.

Utmärkt artikel. Hoppas det får människor att prova Linux.

Linux som Windows 8 den driver dig nötter tills du lära dig att använda det då det fungerar bra,. Den del som jag tycker om Linux är om du inte gillar en smak det inte kosta dig något att prova en annan,. Du behöver inte registrera eller aktivera någonting. Om enda är en hel del av de gånger du måste ladda ner en flashspelare. Jag tycker att det är irriterande men genomförbart med min trasiga hjärna,. Om du skruva upp och dina vänliga nörd är inte omkring dig bara installera. Jag får bra på det. LOL.

Jag har Ubuntu Ultimate på mitt skrivbord och PCLinuxOS Lätt X11 på min laptop. (Mycket snabb.), Och Windows på min huvudsakliga skrivbordet. (Snart pension.), Om du har en gammal pensionerad dator för att leka med det är ett perfekt ställe att börja. Ha så kul.

@Robynsveil

1 och det är anledningen till att öppen källkod är fantastisk. De gör du känna sig välkomna och de säger att “om något är perfekt, bryta ner det och göra det bättre.”

Sammanfattning, Open Source Software (OSS) – du kan ladda ner källkoden. Främst förökas genom Open Source Initiative (OSI) .; Fri som i “fri öl” Programvara / Freeware – kan du ladda ner och använda det gratis,. Fri som i “yttrandefrihet” / Libre Software – du kan omfördela, studera och modifiera Det. Det är automatiskt öppen källkod per definition. Huvudsakligen fortplantas av Free Software Foundation (FSF).

Vissa OSS-licenser är inte Libre, och det är därför OSI och FSF oense med varandra. På samma sätt, OSS och Libre programvara båda kan betalas (t.ex. Red Hat Linux).

Libre programvara är också ofta kallas fri och öppen källkod (FOSS).

De “benkriget” i slutet av 19-talet var det paleontologiska motsvarighet till Kalifornien guldrusch, framträdande paleontologer Edward Cope och Othniel Marsh tillbringade de sista decennierna av århundradet racing att upptäcka och namnge det största antalet dinosaurie fossil.